Byen Moclinejo

Landsbyen Moclinejo ligger på et lille højdedrag mellem bjergtoppene Córdoba og Piedra Blanca i 450 meters højde. Byen ligger 20 kilometer fra Málaga. En smal, velholdt vej med mange snoninger og flotte udsigter fører fra Rincón de la Victoria til Moclinejo, (man tager afkørslen til Benagalbón på autoviaen). Byens oprindelse er arabisk. Historikerne er lidt uenige om oprindelsen til bynavnet. Man har foreslået Moclinetum, Mohenette, Modinete eller Molinillo. Kommunen gennemløbes af floden río Benagalbón. Byen er omkranset af højdedrag, som er beplantet med oliven-, vin- og mandeltræer. Moclinejos største eksportvare er de uovertrufne moskatel-rosiner.
Byens gader er smalle og stejle, mange steder med trappeopbygning. Husenes røde tage springer i øjnene, når man nærmer sig udefra, som de træder frem på baggrund af de grønne og gyldne, tilsåede marker, som omgiver dem. 
Overalt i la Axarquía - og naturligvis også i Moclinejo - er der en rigdom af blomster i alle farver. Ingen husmor med respekt for sig selv savner planter og blomster ude og inde. I mange af landsbyerne har man hvert år en konkurrence om hvilket hus, der er smukkest blomsterudsmykket.


I 1482, da Muley Hacén (kongen af Granada) havde lidt nederlag til sin søn, Boabdil (som stræbte efter tronen), forlagde Muley Hacén residensen fra Granada til Málaga, hvorfra han gjorde indfald på de kristne områder i Antequera. Kommandanten i Antequera, som følte sig generet af dette, planlagde at erobre Málaga. Han udrustede 2.700 kavallerister og 1.000 fodfolk og startede marchen over det uvejsomme terræn mod Málaga. Men da fremrykningen gik langsomt, bestemte han sig i stedet for at plyndre landsbyer. I Moclinejo forskansede de lokale maurere sig i byens fæstning. Herfra kunne de se deres by blive brændt ned. De rykkede ud fra fæstningen og angreb de kristne fra højderne. De smed mursten og træstammer ned mellem hestene, som gik i panik. Den dag i dag kalder man stedet for Hoya de los Muertos (De dødes Grav) eller La Cuesta de la Matanza (Nedslagtningsbakken). Bataljen endte med de kristnes nederlag.

 

Vinhøstfest 2006

Nytår på bar Reyes og på Plaza de España.

Billeder fra byen bl.a fra den årlige vinfestival

Byens vinmuseum, hvor man kan se effekter der gennem tiderne har været brugt til fremstilling af den lokale vin, som også kan prøvesmages og købes på stedet.

Moclinejo er berømt for dens moscatelvin som dyrkes på den søde og lavstammede moscateldrue. Man kan købe og smage vinen direkte fra 'bodegaen' (ikke et værtshus, men spansk for opbevaringsrum) og Señor Muñoz Cabrera viser stolt familiens gamle og særdeles flot restaurerede vinfabrik frem - sålænge man ikke fanger ham i siestaen.

Plaza de España efter den er blevet moderniseret.  I baggrunden ses Bar Reyes, hvor der bl.a serveres en helt fantastisk cafe con leche.

 

Billeder  fra Påsken 2006.

Natten mellem Lørdag og påske Søndag, blev vi vækket  af nogle unge, der rodede rundt på vores terrasse, hvilket vi var ret utilfredse med. Dagen efter fandt vi ud af, hvad der havde foregået. En tradition er, at unge mennesker natten til påske Søndag "stjæler" krukker med planter og bruger dem til at pynte pladsen med. Dette fandt vi ud af, da vi næste morgen kom ned for at få os en kop cafe con leche på den lokale bar.

Besøg hos Manolo og hans lille museum, Museo Navarrete.